top of page

TRAFİK KAZASI PERT ARAÇ TAZMİNATI NEDİR? PERT FARKI TAZMİNATI NEDİR, NASIL ALINIR?

Bu başlıkta gerçekleşen trafik kazası sonucu aracın ağır hasar alması nedeniyle sigorta ve kasko şirketleri tarafından aracın onarımından vazgeçilerek sigortalı araç sahibine araç bedelinin tamamının ödenmesi şeklinde cereyan eden pert tazminatı incelenecektir.


Her hangi bir trafik kazası sonucunda ağır hasar alarak ve kullanılamaz hale gelen araçlara pert araç denir. Olası böyle bir kaza sonucu 5 iş günü içerisinde sigorta veya kasko şirketine hasar ihbarı yapılarak kaza durumu bildirilmelidir. Bildirim sonucunda sigorta ve kasko şirketleri gerekli incelemenin yapılması için araca eksper görevlendirir. Eksper incelemesi sonucunda aracın %70 inden fazlasının hasara uğradığının tespitiyle beraber aracın pert olduğuna kanaat edilmesi halinde pert aracın tazminat süreci başlamış olur. Bu tazminat türüne uygulamada pert tazminatı, pert total tazminatı, tam ziya hasar tazminatı denilmektedir.


Sigorta firmaları pert araç için ödeyeceği tazminat miktarını belirlerken iki hususta değerlendirme yapar. Bunlar; araç rayiç bedeli ve piyasa araştırması şeklindedir.


Sigorta şirketi yaptığı araştırma sonucunda mağdur araç sahibine teklifini iletir. Sigorta şirketinin vereceği teklif aracın piyasa rayiç değeri ile örtüşmek durumundadır. Bazı durumlarda sigorta şirketi tarafından aracın gerçek reel piyasa değerinin altında ödeme teklifleri yapılabilmekte ve uygulamada sigortalı araç sahiplerinden ibraname alınmaktadır.


Aracın perte çıkması gerektiği belirlenmiş ve kesinleşmiş ise ödemesi yapılmaktadır. Ancak ödemesi eksik yapılması durumunda araç sahipleri hakları ve verdikleri ibranamenin geçerliliği konusunda yoğun araştırma durumuna girmektedir. Öncelikle belirtmek gerekir ki Karayolları Trafik Kanunu 111/2. Maddesi “Tazminat miktarlarına ilişkin olup da,yetersiz veya fahiş olduğu açıkça belli olan anlaşmalar veya uzlaşmalar yapıldıkları tarihten başlayarak iki yıl içinde iptal edilebilir.” Dolayısıyla mağdur araç sahipleri ibraname imzalamış olsa dahi iki yıl içinde ibranamenin iptali iradesiyle açacağı dava veya Sigorta tahkim komisyonuna yapacağı başvuru ile bakiye pert tazminatını (pert farkı tazminatını) tahsil edebilmektedir. Bu durumda pert farkı tazminatı davası gündeme gelmektedir.


Pert farkı tazminatının tahsili için dava açmadan veyahut sigorta tahkim komisyonuna başvuru yapmadan önce mutlaka sigorta şirketine usulüne uygun bir yazılı başvuruda bulunulması ve ardından dava yoluna gidilmesi gerekmektedir.


Her ne kadar trafik kazasından kaynaklan tazminat davalarında mağdur sigortalıların kendilerini avukatları aracılığıyla temsil etmeleri zorunlu olmasa da, trafik kazaları davaları konusunda deneyimli oldukları için halk arasında "trafik kazası avukatı" şeklinde tanımlanan avukatların, tazminat davalarına ilişkin yargılama kurallarını, Yargıtay, Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından verilmiş olan emsal kararları ve sürecin işleyişi ile hükmün kurulması konularını bildiği ve bu sayede müvekkillerinin haklarını en doğru şekilde arayacak konumda olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle trafik kazası pert araç avukatı arayan vatandaşlarımız, Baro mensubu bir avukat ile çalışmak suretiyle tazminat davasına ilişkin olarak avukat yardımıyla temsil ve takip hizmeti temin edebilirler.


Vatandaşlar tahkime veya dava yoluna bireysel olarak başvurabilir. Ancak yargılama süresince başvuru şekli, yöntemi, ara karar ifaları, bilirkişi raporu, rapora itiraz gibi yargılamanın şahsına özgü teknik hususların avukat kanalıyla yapılması vatandaşlar açısından hak kaybının önlenmesinde önem arz etmektedir. Mağdurların bu konuda kendisini avukat gibi tanıtan, avukat gibi faaliyet gösteren kişilere dikkat etmesi gerekmektedir. Bu konuda ülkemizde çok büyük mağduriyetler yaşanmış ve yaşanmaya devam etmektedir.


Kocaeli Trafik kazası avukatı Kimdir?

Yaygın kanının aksine, ülkemizde avukatların Kocaeli trafik kazası avukatı, ceza avukatı, işçi avukatı gibi ayrımlarla çalışması ve ihtisaslaşması söz konusu değildir. Yani ülkemizde "Kocaeli trafik kazası avukatı" adı altında özel olarak yürütülen bir avukatlık türü ve faaliyeti söz konusu değildir.


Daha çok trafik kazası sonucu gerçekleşen tazminat hukukundan doğan davalara hukuki yardım veren ve tazminat hukukunda uzmanlaşan avukatlar gerek dijital platformlarda gerekse halk arasında “tazminat avukatı”, “trafik kazası avukatı” şeklinde bilinir.


Acar Hukuk Bürosu Av. Oğuz Kaan Acar olarak Kocaeli ve çevre il ve ilçelerinde trafik kazasından kaynaklanan tazminat davalarında hukuki hizmet sunmaktayız. Kocaeli trafik kazası avukatı, değer kaybı avukatı alanında ki tüm sorunlarınız için sizlerin hizmetindeyiz.

Kocaeli trafik kazası Avukatı adı altındaki arayışlarınızı Avukat Oğuz Kaan Acar/ Acar Hukuk Bürosu’nda sonuçlandırarak etkili bir şekilde hakkınızı arayabilirsiniz.

725 görüntüleme

Comments


bottom of page